jootthon.com logoBejelentkezés

A NHP Zöld Otthon Program szempontoknak megfelelő BB házat ajánlunk.

- Jootthon
A NHP Zöld Otthon Program szempontoknak megfelelő BB házat ajánlunk.

Október 4.-től igényelhető az NHP Zöld Otthon Hitel (röviden zöld hitel), amely igénylése esetén állami támogatással építhetjük vagy vásárolhatjuk meg magas energiahatékonyságú otthonunk.  A Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett program célja, hogy jövőre hazánkban olyan épületek kapjanak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább BB minősítésűek, amelyek közel nulla energiaigényűek. 

A nagyon kedvező, támogatott hitellel kapcsolatban sok kérdés merül fel, ezért összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek segítenek eligazodni a hitel felvétellel kapcsolatban.

Mi az a Zöld Otthon Hitel vagyis köznevén zöld hitel?

A Magyar Nemzeti Bank (röviden MNB) a Növekedési Hitelprogram (röviden NHP) Zöld Otthon Programjának elindításával azt a célt szeretné elérni, hogy a hazai ingatlanállomány kevésbé legyen energiafaló. Jól mutatja a magyar ingatlanállomány minőségét, hogy 2019-ben az ingatlanok 52 százaléka még FF-es besorolásban szerepelnek, amely jelentősebb energiafogyasztású kategóriát takar. A lakáshitel ügyleti kamata fix 2,5 százalék a teljes futamidőn át, de a fizetendő éves költség, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató (röviden THM) ennél magasabb is lehet.

 

Mire használható fel a zöld hitel?

Kizárólag új építésű, energiahatékony, új építésű lakóingatlan vásárlására vagy építésére vehető igénybe Magyarország területén. Az új lakáshoz kapcsolódó garázs az új lakással egyidejűleg történő vásárlására és/vagy építésére is felhasználható a hitel összege. Fontos tudni, hogy tetőtér beépítésére és emeletráépítésre is igényelhető a zöld hitel, amennyiben az így létrejövő lakás megfelel az új lakásépítési, vásárlási feltételeinek.

Ki veheti igénybe a zöld hitelt?

Magánszemélyek igényelhetik, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Vállalni kell, hogy a hitelfelvevő lesz az ingatlan első tulajdonosa (természetes személyként) és az új ingatlan kizárólag az adósok tulajdonába kerül. Feltétel továbbá, hogy a hitel folyósítása után legalább 10 évig az ingatlanban élünk, és az ingatlant nem adhatjuk bérbe. Bevált hazai gyakorlat, hogy megveszik az ingatlant a szülők a gyermeknek, de ameddig ő felnő az ingatlan kiadásra kerül, a kamatokat a bérbeadás fedezi. Ez ennél a konstrukciónál nem lehetséges.

 

Mennyi zöld hitelt lehet felvenni és milyen futamidővel?

A zöld hitel minimális összege négymillió forint, maximum összege hetven millió forint lehet. Fontos, hogy amennyiben zöld csok hitelt igénylünk mellé, a kettő összege együttesen sem lehet több hetven millió forintnál. A maximum futamidő 25 év, a minimum futamidő bankonként változhat, de 5 év az általános minimum futamidő.

Mikortól igényelhető a zöld hitel?

A bankok október 4-től kínálják a konstrukciót, már több pénzintézetnél is igényelhető a zöld hitel.

 

Kell meglévő vagy vállalt gyermek a zöld hitelhez?

A zöld hitel igénylésének nem feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek. A zöld csok hitelhez azonban két meglévő vagy vállalt gyermek ugyanúgy feltétele, mint a normál csok hitel esetén.

 

Mik a zöld hitel igénylés feltételei?

A zöld hitelnek is elengedhetetlen feltétele a megfelelő összegű nettó jövedelem igazolása, ennek legfeljebb ötven, illetve hatvan százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani. Ennek fényében otthon már kiszámolható, hogy megközelítőleg milyen hitel összeg felvételére vagyunk jogosultak. A háztartás elfogadható összjövedelmének növeléséhez további adóstárs és kezes bevonása szükséges, arra is van lehetőség. A fedezetül felajánlott ingatlanok tulajdonosai zálogkötelezett minőségben vesznek részt a hitelügyletben. A megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értéke legfeljebb nyolcvan százaléka hitelezhető, a fennmaradó húsz százalékot önerőként kell tudni felmutatni. Azt mondani sem kell, hogy a hitel igénylőnek nem lehet köztartozása, valamint nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (röviden KHR) negatív adóslistáján. Amennyiben a hiteligénylőnek van házastársa vagy bejegyzett élettársa, úgy alapesetben neki is szerepelnie kell a hitelügyletben adóstársként.

Az igénylés feltétele az is, hogy az igénylés beadásakor legalább három hónapos munkaviszonnyal rendelkezzünk a munkahelyünkön, és ne álljunk próbaidő vagy felmondás alatt.

 

 

Mennyibe kerül a zöld hitel? Minden banknál elérhető lesz a zöld hitel?

A zöld hitel ügyleti kamata 2,5 százalék, de a bankok eltérő THM-et alkalmaznak a hitel folyósításakor. Nem biztos, hogy minden Magyarországon bejegyzett pénzintézet fogja kínálni lakossági ügyfeleinek ezt a támogatott lakáshitel konstrukciót. 2021. október 5.-én a következő bankok honlapjain található meg a zöld hitel:

 

 

Bank neve

Megnevezés

THM%

Megjegyzés

Raiffeisen Bank

NHP Zöld Otthon Hitel

2,53%

X

CIB Bank

NHP Zöld Otthon Lakásvásárlási Hitel

2,62%

X

Erste Bank

NHP Zöld Otthon Hitel

2,66%

X

Takarék Bank

Zöld Otthon Lakáshitel

2,77%

új lakás vásárlása esetén

Takarék Bank

Zöld Otthon Lakáshitel

2,8%

új lakás építése esetén

OTP Bank

Zöld Otthon program

2,8-2,9%

X

K&H Bank

NHP Zöld Otthon Hitel

2,6-2,7%

új lakás vásárlás és építés esetén

Gránit Bank

NHP Zöld Otthon Hitel

2.15%

vásárlás esetén

Gránit Bank

NHP Zöld Otthon Hitel

2,20%

építés esetén

 

 

Olcsóbb a zöld hitel, mint egy normál lakáshitel?

Igen, mivel ennél a konstrukciónál az ügyleti kamat fix 2,5 százalék a teljes futamidőn át. Egy lakáshitel esetén, amelyet a bankok folyósítanak számunkra kb. 4,5 százalékos kamattal is számolhatunk.

 

Hol és hogyan igényelhetem, illetve mindegy melyik banknál veszem fel a zöld hitelt?

A programban részt vevő bankoknál lehet október 4.-től igényelni a zöld hitelt éppen úgy, mint a normál lakáshiteleket. Nem mindegy melyik banknál vesszük fel a hitelt, ugyanis a zöld hitel ügyleti kamata 2,5 százalékban lett maximalizálva. Viszont a bankok eltérő THM-et alkalmaznak. Mindenképp érdemes ilyen nagy összegnél a THM-ek összehasonlítása, például 30 millió forintos zöld hitel felvételénél a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a legkedvezőbb konstrukció felvétele akár 1 millió forintot meghaladó tehercsökkenést hozhat.

 

A különböző bankok hitelbírálati gyakorlata is eltérő lehet, akár az is előfordulhat, hogy az egyik hitelintézetnél hitelképes minősítést kapunk, míg a másiknál nem. Fontos a gondos bankválasztás akkor is, ha a zöld hitelt más kölcsönnel egészítjük ki. Javaslatunk, hogy babaváró hitelben érdemes gondolkodni fiatal házasként, mert a babaváró hitel összegének 75 százaléka önerőnek számít egy lakáshitelnél.

 

Mit jelent a BB energetikai besorolás?

A BB energetikai osztály megfelel az ettől az évtől érvényben lévő „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak. Lakóingatlan akkor kaphatja ezt a minősítést, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 90 KWh/m² közé esik. A BB osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Fontos tudni, ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, BB minősítés nem adható ki. Az alábbi megújuló energiahordozó alkalmazása szükséges a BB minősítéshez: biomassza, a biogázok energiája, fapellet, agropellet; nap, szél és vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben ide sorolható. Mindenképpen érdemes a könnyűszerkezetet mint építési módot számba venni, mivel az ezzel a technológiával készült házak teljesítik a BB energetikai osztályba sorolást. Kiemelten energiatakarékosak könnyűszerkezetes házaink, amelyek az ÉMI alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkezik, ami az egyik garancia a tökéletes kivitelezésre. Érdemes megnézni ötletadó típusházainkat: www.gaiaszive.hu

Fel lehet venni több zöld hitelt is?

Nem, egy személy egyetlen zöld hitelt vehet fel.

Meddig lehet igényelni ezt a kedvező kamatozású lakáshitel konstrukciót?

A programban rendelkezésre álló kétszázmilliárd forintos összeg, amelyet a z MNB a konstrukció finanszírozására elkülönített elvileg 2857 hitelszerződésre elegendő akkor, ha mindenki a hetvenmillió forintos maximumot igényli. Várhatóan nem mindenki fogja kihasználja a maximális hitelösszeget, várhatóan ennél többen vehetik majd igénybe. Előreláthatólag 3500-4000 energiahatékony otthon épülhet a zöld hitel segítségével. A keret kimerítését követően a Magyar Nemzeti Bank dönthet arról, hogy újabb forrást biztosít a programhoz vagy sem. Mivel ez az új ingatlan vagy házépítés nem fog fordulatot hozni a hazai lakáspiacon, ami az energia hatékonyságot illeti, várható újabb, ehhez hasonló programok indítása.

 

 

 

Maximálisan milyen értékű ingatlant vásárolhatok a zöld hitellel?

A maximálisan elérhető, hetvenmillió forintos hitel összeg felvételekor, húsz százalékos önerővel számolva maximum nyolcvanhét millió ötszázezer forint értékű ingatlan vásárolható ezzel a konstrukcióval.

 

Milyen határidőkkel dolgoznak a bankok, ami hitelbírálatot illeti?

A bankokra ebben ez esetben szigorú szabályok vonatkoznak. A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg a hitelkérelem befogadását követően az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot, új lakás építése esetén 25 munkanapot. Figyelem, a hitelkérelemmel kapcsolatos dokumentumok körét a bankok saját eljárásrendje keretében határozzák meg, amely eltérhet egymástól. A folyósítási határidő 2 munkanap, amennyiben a folyósítási feltételeket maradéktalanul teljesítjük.

Mi történik, ha nem tudom teljesíteni a hitelszerződésben vállalt feltételeket?

Ha a zöld hitel valamely feltételét nem teljesítjük, a hitel kamata a piaci lakáshitelek kamat szintjére emelkedik. A kamatmentes zöld csok hitel felvétele esetén a zöld hitel feltételeinek megsértése esetén a kölcsön kamata három százalékra emelkedik, ami a sima csok hitel kondícióinak felel meg.

 

Kombinálhatom CSOK-kal a zöld hitelt?

Igen, a zöld hitel kombinálható a család otthonteremtési kamattámogatással (röviden CSOK) amely megnevezése Többgyermekes Családok Zöld Otthonteremtési Kamat Támogatása (röviden zöld OTK) ra változik. A köznyelv zöld csok hitelnek is nevezi. A zöld OTK vagyis zöld csok hitel igénylési feltételei a zöld hitel feltételeinek megléte esetén megegyeznek a CSOK igénylési feltételeivel.  Legalább kettő meglévő gyermekkel vagy kettő gyermek vállalásával, kombinálva a kamatmentes CSOK hitelt a zöld hitellel, a kettő együtt hatalmas lehetőség a magyar családoknak az otthonteremtésre.

 

A CSOK hitel maximális összege két gyermekkel tízmillió forint, míg három gyermekkel 15 millió forint. Fontos tudni, hogy a fix 2,5 százalékos ügyleti kamattal rendelkező zöldhitel és a kamatmentes zöld CSOK hitel együttes összegének felső határa is hetven millió forint.

Fontos, hogy amennyiben meglévő CSOK szerződéssel rendelkezünk egy másik ingatlannal kapcsolatban, a zöld hitel igénylése nem lehetséges. Miért?

A zöld hitel igénylésének egyik feltétele, hogy 10 évig életvitelszerűen kell az ingatlanban élnünk, a csok szerződés viszont egy másik ingatlan vonatkozásában szintén bentlakási kötelezettséget vár el, a kettő kizárja egymást. Egyidejűleg két ingatlanban nem lehetséges állandó lakóhelyet létesíteni. A meglévő Babaváró hitel azonban nem kizáró tényező, amennyiben a jövedelmi helyzetünk alapján a Babaváró hitel és a zöld hitel visszafizetéséhez megfelelő jövedelemmel rendelkezünk.