jootthon.com logoBejelentkezés

Hogyan és milyen klímát válasszunk? Segítünk!

- Jootthon
Hogyan és milyen klímát válasszunk? Segítünk!

Klíma elhelyezése, zajszint

Először azt kell végig kell gondolnunk hol szeretnénk használni a klímát? Meghatározó tényező lehet kiválasztásnál az, hogy hálószobában, vagy például a nappaliban foglal majd helyet a berendezés?

Általánosan a klímák zajszintje 20-50 decibel között alakul. Ez a teljesítménytől függ leginkább.

Az emberi hallás küszöbe 0 decibel. Az ez alatti zajokat nem is vagyunk képesek meghallani. Egy csendes erdőben például 20 dB körüli értéket mutatna a mérő. Az emberi légzés hangja 10 dB, míg a suttogás 20-30 dB környékén mozog. Az emberi beszéd hangereje 60-70 dB környékén van. Ez nagyjából megegyezik egy hűtőszekrény zajával. 85 decibel felett lehet fizikailag káros az állandó zaj. Ilyenkor már halláskárosodás alakulhat ki. Egy körfűrész zaja például 110 dB környékén van.

Ezen tényezők figyelembevételével máris tudjuk szűkíteni a kört.

A felszerelhetőség szerint a következő lehetőségek közül választhatunk:

Az oldalfali klíma az egyik legkedveltebb a háztartások körében, mert nagyon kevés helyet foglal és oldalfalon elhelyezhető. Ennél a típusnál nagyon kell ügyelni a hely kiválasztására, mert egy rosszul elhelyezett készülék miatt egyenetlen, aránytalan lehet a hőelosztás.

A multiklíma több beltéri, és egy külső egységgel rendelkezik. Minden belső egység külön irányítható, viszont a külső egység meghibásodása esetén minden helyiség klimatizálás nélkül marad. A kültéri megjelenés szempontjából előnyösebb választás lehet társainál.

A parapet / mennyezeti klíma berendezések legnagyobb előnye, hogy függőleges és vízszintes helyzetben is felszerelhetők, ezáltal nagy rugalmasságot biztosítanak. Ideális tetőtérben, illetve egyéb olyan helyiségekben, ahol oldalfali klíma elhelyezésére nincsen lehetőség. Ez a leghalkabb klímatípus, de az ára magasabb az oldalfainál.

A kazettás klíma az álmennyezetbe süllyesztett, beépíthető berendezés. Leginkább üzlethelyiségekben irodákban találkozhatunk vele. Erősebb légáramot biztosítanak és esztétikus a megjelenésük. Beszerelésük a mennyezet megbontásával jár és a költségek is nagyobbak lehetnek egy ilyen berendezésnél, így a lakosság körében kevésbé elterjedtek.

 

A légcsatornázható klímát központi klímának is szokták nevezni. A Split klímák (egy kültéri és egy beltéri egység) családjába tartozik. Általában rejtve elhelyezett belső egységből nem közvetlenül a szobába, hanem légcsatornákba jut a hűtött levegő, ami több helyiségbe is elvezethető. Tehát előnye, hogy egy kültéri egységgel oldható meg az összes helyiség klimatizálása, Hátránya, hogy a használaton kívüli szobák klimatizálása is folyamatos, illetve a különböző helyiségek más hőmérsékletre beállítása nem lehetséges ezzel a rendszerrel.

Padlóra állítható/ mobilklímák könnyen mozgathatók, áthelyezhetők egyik helységből a másikba. Az egyik legegyszerűbb berendezés, a beszerelés nem igényel szakembert. Akkor szokták alkalmazni, ha nincs lehetőség Split klíma beszerelésére. A nedvességet működés közben kivonják a levegőből, így vízgyűjtő tartállyal rendelkezik, amit üríteni kell. Ez a leghangosabb klímatípus, 50-60 decibel körüli hangot bocsátanak ki.

 

Klíma teljesítménye

A klíma teljesítményének kiválasztását nem csak a helyiség mérete határozza meg. Figyelembe kell venni a klimatizálandó helyiség benapozottságát, a nyíllászárók és a falak szigetelését és azt is, hogy ki milyen hőmérsékletet érez komfortosnak.

Általánosságban elmondható, hogy 1 m2-nyi helyiség klimatizlásához 0,1 kW hűtőteljesítmény szükséges.

Tehát egy 2,5 KW-os klíma kis szobában, nappaliban, vagy hálószobában alkalmazható, nagyjából 20-24 négyzetméterig.

Egy 3,5 kW-os klíma már 30-40 négyzetméteres teret is megbízhatóan klimatizál.

 

Az 5 KW-os klíma jellemzően 40-60 négyzetméter alapterületű egy légterű helyiségben is kiválóan helytáll. Itt viszont már figyelembe kell venni, hogy a beltéri egységnek már 100 cm feletti a hosszúsága és jóval nagyobb hőcserélővel rendelkezik a beltéren és kültéren egyaránt, illetve akár 100-150 ezer forinttal is drágább, mint az egy kategóriával kisebb klíma.

Tehát érdemes szakember segítségét kérni a felmérés szakaszában, hogy biztosan jól megválasztott teljesítményű klíma kerüljön beszerelésre.

Kényelmi funkció és dizájn

Ma már széles körben elérhetőek azok a klímák, amelyek különböző kényelmi funkciókkal vannak ellátva. Az okos klímáinkat már távolról irányíthatjuk alkalmazásunkról. ECO módban és QUIET módban is használhatjuk készülékeinket.

A bútorainkhoz, stílusunkhoz illően válaszhatunk különböző dizájnok közül, de itt figyelnünk kell arra, hogy a külső ne menjen a teljesítmény rovására.

 

A beszerelést és beüzemelést minden esetben szakemberrel végeztessük, illetve az otthoni elektromos hálózatunk ellenőrzését is végeztessük el, hogy a lakásunk villamoshálózata alkalmas-e a klímaberendezés megnövekedett teljesítményének kiszolgálására.